Sosyal Medya

Makale

Bursa’da hadis icâzeti heyecanı…

 Bir meselenin altını sürekli çizmemiz gerekiyor: Ä°slâm dünyası, ikinci büyük medeniyet krizini yaşıyor: Hem dışardan hem de içerden büyük saldırılar var.

Dışardan saldırıyı konuÅŸmaya gerek yok: Ä°slâm dünyası parçalanıyor, devletler balkanlaÅŸtırılıyor, kabîlevî hatlar üzerinden sınırlar yeniden çiziliyor. Sınırlar ve sorunlar silbaÅŸtan yeniden belirleniyor.

İçerden saldırı, dışardan yapılan saldırıdan daha tehlikeli: Müslüman toplumların akîdevî, fikrî hatta siyasî-sosyolojik dayanaklarının yegâne kaynağını oluÅŸturan Ehl-i Sünnet Omurga çökertilmeye çalışılıyor.

HEDEF: KAYNAKLARI KURUTMAK VE KUR'ÂN'A SALDIRMAK!

Sahte bir mezhep çatışması icat etmeye ve bunu gerçeÄŸe dönüştürmeye Ã§alışıyor sömürgeciler ve içimizdeki beyinsizler!

Önce İslâm'ın temelleri içerden çökertilmeye çalışılacak: O yüzdenmezhepler, hadisler ve son olarak da tasavvuf tartışmaya açılıyor.

Kur'ân'a saldıramadıkları için hadislere, mezheplere ve tasavvufa saldırıyorlar -özellikle oryantalistler!

Hedef: Kur'ân'ın anlaşılmasını mümkün kılan bütün kaynakları kurutmak. Bunun sonucunda -ki, burası çok hayatî- artıkKur'ân'a saldırmak kolaylaşacak.

Hadisler, mezhepler ve tasavvuf tartışmaya açılınca, hiç bir ciddî ilmî terbiyeden geçmeden, sekülerleşmiş, bölmeli kafayla, önüne gelen Kitabı kafasına göre anlamaya kalkışacak.

Ve asıl felâket bundan sonra yaşanmaya başlanacak: Herkes, çağdaş hurafeler çöplüğüne dönen sekülerleşmiş zihninin algılama biçimleri üzerinden Kur'ân'a bakmaya kalkışacak ve çağ'ın algılama biçimlerini Kur'ân'a giydirecek.

Buna da “indirilmiÅŸ din” diyecek. Aslında Ã§aÄŸdaÅŸ / seküler algılama biçimleri üzerinden sahte bir din uydurduÄŸunu bile farkedemeyecek.

Sonuçta din'e uyacağına dini kendine uydurmaya kalkışacak!

İŞTE ÜRPERTİCİ SAPMA ÖRNEKLERİ...

Nitekim bu tür sapmalar şimdiden görünmeye başladı bile.

Bir profesör, “Peygamber'imizin mezhebi mi vardı?” vesaire diye ahmakça sorular sorabiliyor televizyonlarda! Hem de bağıra çağıra!

Bu kadar ahmaklığa pes doğrusu!

Bir baÅŸka profesör, ÅŸunu yazabiliyor, söyleyebiliyor: “Mezheplere karşı büyük bir savaÅŸ baÅŸlattık. Sahabeden sonra ilk defa uydurulmuÅŸ din'e son vereceÄŸiz, indirilmiÅŸ din'e kavuÅŸacağız”, diyebiliyor.

Söylediği şey aslında şu: Bu din, 1400 yıldır yaşanamadı. İlk defa şimdi yaşanacak!

Bu ne demek peki? Bu din, yaÅŸanamaz demek. 1400 yıldır yaÅŸanamadığına göre, bundan sonra hiç yaÅŸanamayacak, demek!

Bunu göremiyorsa bu profesörler, yazık bu ümmetin hâline!

PANZEHÄ°R: SÃœNNET-Ä° SENÄ°YYE

İşte bütün bu tehlikeli yönelimlerin önüne geçebilmenin tek yolu var: Önce çağ'ı iyi tanıyarak tanımlanmaktan kurtulmak. Sonra çağ'ı tanımlayacak ve aşacak ölçüde Kur'ân ve Sünnet ekseninde, ortaya konan İslâmî ilim, irfan ve hikmet geleneğine nüfuz edebilmek ve ardından bu geleneği tecdid edecek derin bir tefekkür yolculuğuna çıkmak...

Åžunu iyi bilelim: Peygambersiz din, din olmaktan çıkar. Hz. Peygamber'i (sav) devre dışı bırakırsanız, din, kısa devre yapar. Ortalık sahte dinlerden geçilmez. Bunun örneklerini de görmeye baÅŸladık maalesef... Kendilerini peygamber ilan eden insanlar türemeye baÅŸladı bile, hem de her yerde...

Gelen tehlike çok büyük...

HATİBOĞLU HOCA'NIN ÖNCÜ ÇALIŞMASI

Bu tehlikeyi bertaraf etmemiz saÄŸlayacak muhkem temellerden biriÄ°brahim HatiboÄŸlu Hoca'nın öncülüğünde 10 yıldır Bursa'da atılıyor.

Cumartesi günü, HatiboÄŸlu Hoca, Hadis Ä°cazet Merâsimidüzenleyecek. Bendeniz de orada olacağım ve bir konuÅŸma yapacağım inÅŸallah.

Bursa'da geleneksel hâle gelen Hadis Ä°câzet Merâsimi bu yıl, “Gözümüzün Nûru Efendimiz'in Ä°zinde: O'nu ve Sözlerini Anlamak” X. Geleneksel Hadis Ä°câzet Merâsimi baÅŸlığı ile düzenleniyor.

Cumartesi günü saat 13.00-17.00 saatleri arasında Bursa Nilüfer'de Ä°lahiyat Fakültesi Külliyesi'nde yer alan Fethiye Kültür Merkezi'nde YÖK Ãœyesi Prof. Dr. Ä°brahim HatiboÄŸlu ile birlikte çok sayıda rektör ve dekanın yanısıra yurt içi ve dışından pek çok öğretim üyesi, öğrenci ve yakının katılacağı programda 500'ün üzerinde öğrenciye okudukları eserlerin icâzetleri verilecek.

Programda, hafızlık icâzetlerine ilâveten, Ankara, Antalya, Bursa, Çanakkale ve Yalova'da Ä°brahim HatiboÄŸlu ve talebeleri tarafından yıl boyunca muhtelif hadis meclislerinde okutulan Buhârî, Müslim, Ebû Dâvûd, Tirmizî, Muvatta', Åžifâ-i Åžerîf ve eÅŸ-Åžemâilü'l-Muhammediyye adlı eserlerin icâzetleri daha önceki yıllarda hadis rivâyet icâzeti almış hocalarının takdimiyle hak eden öğrencilere tevdi edilecek.

Eğitim ve hadis okuma faaliyetleri çerçevesinde, yıl boyunca ilim meclislerine katılan öğrenciler, İlahiyat/İslami İlimler fakültesinin müfredatlarına ilâve olarak eğitim-öğretimlerini desteklemek, daha nitelikli İslâm âlimleri olabilmek gayesiyle yoğun bir çalışma içine giriyorlar.

Okuma ve okutma esnasında geleneksel rivâyet usullerine riâyet etmek ve icâzeti alınan eseri en az bir kiÅŸiye okutmak ÅŸartıyla alınan icâzetlerin gereÄŸi olarak Türkiye EÄŸitime Destek Vakfı (TEDEV) ve Ä°lmî Ä°htisas Merkezi (Ä°LÄ°M) bünyesinde önümüzdeki yıldan itibaren daha fazla ilde organize edilmesi plânlanıyor.

Dünyaca çapında bir şöhrete sahip Hindistanlı muhaddis Prof. Dr. Muhammed Mustafa el-A'zamî'nin öncülüğünde 2003 yılı AÄŸustos ayında baÅŸlayan ve giderek geniÅŸleyen ilmî çalışmalar sayesinde, ÅŸu ana kadar baÅŸta hadis kitapları olmak üzere temel eserler defalarca okutulduÄŸunu, pek çok ilahiyatçı ve akademisyenin yetiÅŸmesine öncülük edildiÄŸini de hatırlatmak isterim.

Bütün bunların yanısıra Ä°slâm ilim ve tefekkür mirasının kurucu metinlerinin okutulduÄŸunu ve icâzetlerinin verildiÄŸini de hatırlatırsam yapılan iÅŸin ne kadar heyecan verici ve öncü bir iÅŸ olduÄŸu anlaşılır sanırım.

İbrahim Hatiboğlu Hoca, geleceğimizin yapıtaşlarını döşeyen büyük bir işi omuzluyor. Kendisini kutluyor, benzer çalışmaların yaygınlaşmasını umuyorum.

Cumartesi günkü programa, derdini bilen, derdini seven, derdinin izini süren Bursalı kardeşlerimi beklerim.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.